Gode råd

Valg af pejs og brændeovn

Planlæg rigtigt fra starten

Nye muligheder

Varme på mange måder

Design og smag

Den økonomiske fordel

Skån miljøet

Godkendelse og garanti

Love og regler

Valg af pejs og brændeovn - tilbage til top
De fleste nye bygherrer overvejer allerede i den indledende planlægning, om det nye drømmehus skal udstyres med en pejs eller brændeovn. Og det er der gode argumenter for. Varmen fra en brændeovn er en ganske særlig oplevelse, og pejsen eller brændeovnen kan hurtigt blive det naturlige samlingspunkt i stuen. Den bløde varme giver en hyggelig atmosfære i hjemmet, og brugen af naturligt brændsel er et fordelagtigt supplement til f.eks. oliefyr eller fjernvarme. Besparelsen bliver større, jo mere prisen på energi stiger, og brugen af træ som energikilde er både miljørigtig og ressourcebesparende.

Planlæg rigtigt fra starten- tilbage til top
Det er vigtigt, at brændeovnen får den rigtige størrelse og placering i huset, både af hensyn til husets arkitektur og til ovnens funktion som energikilde. Først og fremmest skal det anslås, hvor mange kvadratmeter brændeovnen skal varme op. Det har stor betydning, om brændeovnen er den primære varmekilde i rummet, eller om den blot skal supplere andre opvarmningsformer, som f.eks. oliefyr eller elvarme.

Den bedste varmeudnyttelse fås ved at beregne den rigtige størrelse brændeovn til formålet. Generelt skal man ikke anskaffe en brændeovn, der er for stor. Det er nemmere, mere miljøkorrekt og giver en bedre fyringsøkonomi at have en ovn med et mindre brændkammer og en mindre effekt, end at have en stor brændeovn med stor effekt. Den store brændeovn skal have samme temperatur i brændkammer og skorsten som gældende for en mindre brændeovn, for at brænde korrekt. Og dermed bliver der måske alt for varmt i stuen. Ydelsen af en brændeovn beregnes i kilowatt (kW). Som tommelfingerregel kan én kW varme ca. 10 kvadratmeter op, hvis huset er ringe isoleret. Er huset grundigt isoleret, kan én kW varme ca. 20 kvadratmeter op.

Nye muligheder - tilbage til top
Der er flere muligheder at vælge imellem end nogensinde før. Nye modeller er dukket op på markedet, og gennemprøvede typer er igen kommet til ære og værdighed. Grundlæggende kan man vælge mellem tre typer opvarmning: fritstående stålbrændeovne, der afgiver strålevarme, indmurede pejse, der kan afgive strålevarme på flere måder og konvektionsovne, der fordeler den varme luft i stuerne efter et særligt princip.

Varme på mange måder - tilbage til top
Konvektionsovne er den nye generation af brændeovne. Ovnen varmer luften op, og sender den rundt i lokalet. Det giver en jævn, behagelig varme og en nogenlunde ensartet temperatur overalt. Strålevarmeovne er kendt af mange generationer. Varmen bliver koncentreret omkring ovnen. Derfor bliver luften tæt ved ovnen meget varm, mens temperaturen falder, jo længere væk man kommer fra ovnen. Nogle stålbrændeovne er beklædt udvendigt med fedtsten for at forlænge varmeafgivelsen. Den gammeldags murede pejs er efterhånden et sjældent syn. Den har et langt lavere nytteværdi end brændeovnen, og derfor vælger de fleste idag i stedet en pejseindsats til indmuring.

Design og smag- tilbage til top
En brændeovn er et møbel, der ikke uden videre kan flyttes. Derfor er det vigtigt at vælge et design, der passer til familiens foretrukne stil i indretning. Der findes efterhånden et stort udvalg i smukke og diskrete brændeovne i et enkelt design. For at kunne bedømme, hvordan en brændeovn vil tage sig ud i det nye hus, er det en fordel at se ovnen i funktion i en forretning eller udstilling. Regn med, at brændeovnen stadig står i stuen om 10 år, når de nuværende møbler måske er slidt op. Derfor er valget af design vigtigt - og til syvende og sidst et spørgsmål om smag.

Den økonomiske fordel - tilbage til top
Der kan være store beløb at spare på energiregningen ved at fyre med træ. Det præcise regnskab afhænger af boligens størrelse og den aktuelle pris på olie, men en typisk familie kan spare en stor del af varmeudgifterne ved at bruge pejsen eller brændeovnen som supplerende energikilde. Ofte kan investeringen tjenes hjem på få år.

Skån miljøet - tilbage til top
Brugen af brændeovne er positivt for miljøet. Udviklingen af bl.a. danske brændeovne har betydet effektiv udnyttelse af varmeenergien. Afbrænding af træ er en naturlig proces, der er CO2-neutral, og forbrændingen fremmer derfor ikke drivhuseffekten.

Godkendelse og garanti - tilbage til top
Der er særlige bestemmelser for godkendelse af brændeovne, pejseindsatse og ovne til særlige formål, som f.eks. ovne med vandtank eller ovne, som skal fyres med træpiller. Herhjemme er det Teknologisk Institut, der foretager afprøvningen af brændeovne, der skal bære DS/CE-mærkatet. Du kan læse mere om godkendelse og mærkning på www.teknologisk.dk. Mange producenter tilbyder forskellige garantiordninger, der giver forbrugeren ret til at få brændeovnen repareret eller ombyttet indenfor en årrække. Under alle omstændigheder gælder købelovens bestemmelse om 2 års reklamationsret.

Love og regler - tilbage til top
Der gælder detaljerede regler for opsætning af pejse og brændeovne, både med hensyn til sikkerhed, opstilling, tilslutning til en skorsten og til selve skorstenen. Reglerne findes i "Bygningsreglement for småhuse". Tal med arkitekten og spørg eventuelt kommunens tekniske forvaltning til råds. En pejs defineres som et åbent ildsted, mens brændeovne og lignende er lukkede. Gulvet under ildstedet skal være af et ikke brændbart materiale, f.eks. metalplade eller klinker. Flere lukkede ildsteder må godt tilsluttes samme skorsten, åbne ildsteder skal tilsluttes egen skorsten. En almindelig brændeovn må ikke tilsluttes en skorsten, hvis denne også er tilsluttet et gasfyret ildsted. Der gælder samtidig en række regler for selve skorstenen og dens placering i forhold til de øvrige bygningsdele. Det en god idé at spørge den lokale skorstensfejermester til råds. Skorstensfejeren skal altid underrettes, når der installeres ildsted eller skorsten, og skorstenen skal fejes mindst 1 gang om året af hensyn til risikoen for soddannelse, løbesod og eventuel skorstensbrand. Du kan informere dig om de nøjagtige regler på Erhvervs- og Byggestyrelsens hjemmeside, www.ebst.dk.

Kreativ Zone
Thom’s Pejse | Tessebøllevej 51 | 4681 Herfølge | Mobil 21 66 28 87 | E-mail info@thoms-pejse.dk